Co pili dawni gdańszczanie? Z czego pili, czyli jakich naczyń używali? Czy kultura picia zmieniła się istotnie na przestrzeni wieków? I jakie historie wiążą się ze spożywaniem napojów w dawnym Gdańsku?

Na wystawie można podziwiać 155 najróżniejszych naczyń i przedmiotów do przechowywania, serwowania, konsumpcji oraz transportu napojów.  Eksponaty pochodzą ze zbiorów Muzeum Archeologicznego w Gdańsku. Są to naczynia nie tylko do tytułowej kawy i herbaty, ale także do wody mineralnej, czekolady, piwa, wina i wyrobów gorzelnianych.

Omawiane na wystawie zagadnienia picia kawy, herbaty czy czekolady obrazują również szerokie kontakty handlowe i kulturowe Gdańska z innymi miastami europejskimi, a za ich pośrednictwem – z zamorskimi koloniami.

Gdańsk, jako miasto portowe, był prekursorem nowych idei. Tutejsi kupcy

popularyzowali zagraniczne zwyczaje w całej Rzeczypospolitej, utrzymując kontakty handlowe z najodleglejszymi zakątkami kraju. Wpływy kulturowe dotyczyły między innymi nawyków żywieniowych.

Wystawę można oglądać w salach wystaw czasowych Muzeum Zamojskiego
przy ul. Ormiańskiej 24, od 20 stycznia do 31 maja 2022 roku.